top of page

Spookfacturen oplichting!

Spookfactuur verzenden is een vorm voor oplichting, waarbij u als consument, maar als ondernemer alert op moet zijn. Menige ondernemers hebben te maken gehad met spookfacturen, maar steeds meer consumenten krijgen ook te maken met deze oplichtingsvorm.

Wat is een spookfactuur? Een spookfactuur is dat u een factuur met de post krijgt of een aanmaning voor een dienst. Het vervelende is dat de spookfacturen verschillende lay-outs hebben en niet te onderscheiden zijn van echte facturen. Vergis u zich niet, de factuur zal foutloos en in perfect Nederlands zijn opgesteld!

Soms denkt u te maken hebben met een factuur, maar als u goed kijkt naar de kleine letters, dan gaat het om een offerte. Deze offerte hoeft en moet u ook niet betalen voor ongevraagde diensten.

U als, consument en/ of ondernemer moeten kritisch en alert zijn voordat u deze factuur gaat betalen. Want als u eenmaal betaald heeft, dan is geld weg en niet meer terug te halen. Bij ontvangst van elke factuur moet u zich afvragen, waarvoor het factuur dient en of u inderdaad een dienst bij de instelling of bedrijf heeft afgenomen?

Ook kunt u kijken op het internet of de naam van het bedrijf van de factuur in verband wordt gebracht met oplichtingspraktijken en/of fraude. U kunt op Google kijken, naar de resultaten naar de bedrijfsnaam.

Maar ook de namen van overheidsinstellingen worden tegenwoordig gebruikt, dus bel deze instantie en vraag om uitleg. Eventuele kosten bij afname van diensten van bedrijven en overheidsinstanties staan meestal op hun sites aangegeven en wordt voor afname van de diensten ook verteld.

Het Kamer van Koophandel waarschuwt ook voor acquisitiefraude en heeft een aantal voorbeelden ervan op hun site.

Wat kunt u doen?

-           Eerst onderzoeken waar het factuur voor is.

-           Op internet kijken of er soortgelijke facturen te vinden en of het in verband wordt gebracht met oplichting en fraude.

-           Melding maken bij het www.fraudemeldpunt.nl

-           Neemt u bij betaling zo snel mogelijk contact op met uw bank om het geld terug te boeken. Maar heel vaak is het terugboeken een probleem, omdat het geld al weg is en niet meer te achterhalen is.

voorbeeld van spookfacturen en acquisitiefraude:

bottom of page